miercuri, decembrie 19, 2007

Mesaje de Crăciun

commentbaby.com

VA DORESC TUTUROR, BUNI SAU RAI, UN CRACIUN PLIN DE SPERANTA, CELOR CE SUNT FERICITI, SA PASTREZE IN SUFLET IUBIREA CA UN IZVOR NECONTENIT, IAR CELOR INTRISTATI DIN DIFERITE NECAZURI, SA NU UITE SA SPERE SI SA SE GANDEASCA CA FERICIREA E UNDEVA APROAPE SI ASTEAPTA SA SE INSTALEZE IN SUFLETELE LOR.
VA DORESC UN CRACIUN FERICIT TUTUROR SI LA MULTI ANI!
Luci


Vă doresc din inimă tuturor numai bine, multă, multă sănătate şi înţelepciune!
Serge

marți, decembrie 18, 2007

Ungaria a adoptat Legea Înregistrării Parteneriatului

Parlamentul Ungariei a aprobat Legea Înregistrării Parteneriatului care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2009. Ea se va aplica atât cuplurilor gay, cât şi celor heterosexuale.
Pentru cuplurile gay există însă câteva excepţii notabile: nu au dreptul să preia numele partenerului de cuplu, nu li se permite să adopte copii sau să beneficieze de tratamente de fertilizare.
Conform noii legi, aprobată cu 185 de voturi pentru, 154 împotrivă şi 9 abţineri, cuplurile heterosexuale şi cele gay vor avea dreptul să-şi oficializeze relaţia şi vor fi protejate de lege în ceea ce priveşte statutul, impozitele, sănătatea, moştenirea, asigurările sociale, pensia şi împărţirea proprietăţii asupra locuinţei.
Conform unor statistici ale guvernului din 2005, în Ungaria existau atunci 349.000 de cupluri aflate în relaţii de parteneriat, ceea ce reprezintă 12,2% din totalul tuturor familiilor. Legea a fost adoptată la iniţiativa şi cu sprijinul guvernului social-liberal aflat la guvernare. Partidele conservatoare din opoziţie s-au împotrivit adoptării acestei legi pe care o consideră “o încercare ascunsă” de legalizare a căsătoriilor gay.
Asociaţiile gay din Ungaria consideră această lege doar o etapă împortantă în recunoaşterea drepturilor persoanelor LGBT deoarece legea nu acordă egalitate deplină cuplurilor gay.
Sursa ACCEPT

luni, decembrie 10, 2007

10 Decembrie - Ziua Internaţională a Drepturilor Omului

În fiecare zi cel puţin unul din drepturile noastre, de cetăţeni ai acestei ţări şi de oameni ai acestei planete, ne este încălcat: de conducători incapabili să fie obiectivi, de instituţii fără principii, de cetăţeni fără valori.

Declaraţia Drepturilor Omului şi ale Cetăţeanului, 1789

Are rost o celebrare a Drepturilor Omului în condiţiile în care nici noi înşine nu ni le cunoaştem?
Vreţi să spuneţi că vă cunoaşeţi drepturile? Cum aţi atins această performanţă?
Aţi citit Constituţia României? Dar Carta Drepturilor Omului? Ajung aceste acte normative pentru a spune că pe baza lor putem trage la răspundere o instituţie că nu ne respectă drepturile? Dar care ne sunt totuşi drepturile?

marți, decembrie 04, 2007

Un alt sondaj încheiat

Sondajul INCOGNITO, prin care am solicitat opinia vizitatorilor noştri cu privire la scurta definire pe care fiecare dintre votanţi ar acorda-o handicapului, l-am intitulat: "Handicapul este..." (foto). Perioada de votare s-a încheiat pe 3 Decembrie - Ziua Internaţională a persoanelor cu dizabilităţi, iar din analiza rezultatelor finale se poate constata că la cele 4 variante de răspuns:
  • a. un termen discriminatoriu;
  • b. o boală/dizabilitate/defect;
  • c. o pedeapsă divină;
  • d. un obstacole ce trebuie depăşit,
au răspuns 31 persoane astfel: pentru prima variantă au optat 6 persoane (un procent de 19%), varianta a doua a fost votată ca fiind caracteristică handicapului în viziunea a 9 respondenţi (29%), o pedeapsă divină au văzut handicapul 2 persoane (6% dintre respondenţi), iar varianta conform căreia handicapul este un obstacol ce trebuie depăşit a fost selectat de către cei mai mulţi dintre participanţi, 14 persoane (45%). Alegerea multiplă a acestei ultime variante (d.), ne conduce la concluzia că accentul nu se mai pune, în momentul de faţă, pe caracterul medical al termenului, ci mai degrabă pe cel social, pentru că la urma urmei acesta este şi sensul lui real. În contextul acestei definiri, el nu mai poate fi considerat nicicum o pedeapsă divină, aşa cum cred unii respondenţi, pentru că divinitatea nu poate fi responsabilă de acţiunile discriminatorii ale unor semeni daruiţi, dealtfel, cu liberul arbitru.În termeni actualizaţi, handicapul este bariera pe care o întâmpină persoana în relaţia sa cu mediul social. Când mediul social (societatea, instituţiile, spaţiul public şi privat) ignoră nevoile unei persoane de a trăi civilizat, de a participa la activităţile cotidiene în condiţii de egalitate, putem considera că se află în situaţie de handicap.
În anumite contexte, orice criteriu de discriminare poate deveni un handicap care determină, la rândul său automat, stigmatizare şi discriminare.
Handicapul are în mică măsură o conotaţie medicală, pentru că un handicap nu presupune neaparat prezenţa unei probleme de sănătate. Astfel că, handicapul nu reprezintă o dizabilitate, o boală, ci este mai degrabă o problemă socială.
Mulţumim tuturor respondenţilor.

luni, decembrie 03, 2007

3 Decembrie - Ziua Mondială a Persoanelor cu Dizabilităţi

Imaginea aparţine Fundaţiei Licinium

În România, se presupune că se fac eforturi pentru integrarea socio-profesională a persoanelor cu dizabilităţi. Să întrebăm persoanele cu handicap dacă simt schimbarea. Nu e greu să constatăm că aproape toate trotuarele din oraşe sunt "dotate" cu rampe pentru cărucioare, descoperim însă că trotuarele sunt impracticabile datorită măcinării asfaltului, deasemenea, constatăm existenţa rampelor pentru accesul în instituţii, dar atât de abrupte încât e nevoie de câţiva oameni să împingă căruciorul, pentru că persoanei din el îi este imposibil să le ridice singură, doar prin forţa braţelor, autobuzele şi microbuzele nu au spaţii prevăzute şi pentru cărucioare ce să mai vorbim de rampe speciale, semafoarele nu sunt dotate, decât pe alocuri, cu avertizoare sonore pentru persoane cu deficienţe de vedere, iar exemplele pot continua pentru că le avem la îndemână. Mă întreb dacă o persoană cu handicap locomotor mai are curajul să iasă din casă în astfel de condiţii.
Cât de mult sunt respectate drepturile acestor persoane în contextul acestor limitări?
Câte persoane cu deficienţe sau organizaţii ale acestor persoane sunt implicate în procesul decizional de adaptare a spaţiului public pentru respectarea dreptului la mişcare al tuturor membrilor unei comunităţi?
Se preocupă destul de mult comunităţile româneşti de integrarea persoanelor cu handicap?

duminică, decembrie 02, 2007

"HIV este..." - sondaj încheiat


Sâmbătă, cu ocazia Zilei Internaţionale de Luptă Împotriva HIV/SIDA, a fost programată închiderea sondajului pe care noi l-am intitulat "HIV este..." prin care ne-am propus să constatăm în ce măsură vizitatorii acestui blog şi doritorii să voteze cunosc ce reprezintă Virusul Imunodeficienţei Umane (eng. Human Immunodeficiency Virus).
Astfel votanţii au avut de ales între 5 variante de răspuns, după cum urmează:
  • a. un microb;
  • b. un virus;
  • c. o boală;
  • d. un sindrom;
  • e. un simptom.
Din totalul respondenţilor, 27 de persoane, 96% (adică 26 persoane) au ales varianta b. un virus, ceea ce ne determină să credem că informaţiile despre sintagma HIV sunt cunoscute. Acele 4 procente care au considerat HIV o boală (varianta c.) nu sunt reprezentative, aşa cum nici numărul răspunsurilor corecte nu este, pentru a considera populaţia informată cu privire la infecţia HIV şi stadiul ei final, SIDA. Ne propunem, pe viitor să reluăm aceste întrebări sub forma unui chestionar mai complex, care ne dorim să se finalizeze nu doar cu informaţii însuşite la nivelul fiecărui vizitator al blogului INCOGNITO, ci şi cu o analiză mai apropiată de realitate privind cunoştinţele despre HIV/SIDA.
Vă muţumim tuturor celor care aţi votat şi vă aşteptăm opiniile şi voturile pe viitor.