vineri, ianuarie 23, 2009

Televiziune, coming-out şi triunghiuri roz

O zi ca oricare alta. Un post TV, lider de piaţă la zi al subculturii şi kitsch-ului transmite un show cu... multe păcate. Nu că aş fi înnebunit după programele de divertisment ale postului respectiv, manelizate şi OTeVizate până peste limita oricărui bun simţ şi gust estetic, justificate simplist: „Asta vrea poporul!”

Nimic nou în platou. Acelaşi prezentator... păcătos de fiecare seară, căruia cu siguranţă nu-i prea place ce face, dar trebuie să mănânce şi el o pâine, să împace şi mogulul şi producătorul. Dă-le-n mă-sa de deontologie profesională, de profesionalism şi de multe altele, raitingul contează! Acelaşi pseudo-ziarist la apelul bocancilor care se lăfăie şi se scălâmbăie pe canapele din platou ca un bufon ieftin, care se crede un fel de guru al opiniei publice sau un fel de depozitar al adevărurilor supreme ale acestei lumi, aplaudat cu un pupincurism debordant şi contracost, la scenă deschisă, de câteva „tanti Ana”. Lista ar continua, dar nu cred că toate aceste nume ar avea vreo importanţă în economia culturală a cuiva. Şi să nu uităm... invitaţii, aceiaşi invitaţi lipsiţi de percepţia penibilului, care în naivitatea lor cred că apariţia într-o astfel de emisiune le aduce notorietate, le albeşte gratis rufele murdare de acasă şi le asigură stima opiniei publice.
Tema emisiunii: adoptarea legii privind căsătoria între persoanele de acelaşi sex şi adopţia copiilor de către cuplurile gay. Este cel puţin ciudată prezenţa unei asemenea teme într-o emisiune de divertisment bazată pe... băşcălie. Să râdem de ce şi de cine?
Evident, au invitat un gay. Când nu ai nimic a spune, vorba poetului, mai bine stai acasă. Cred în dreptul oricărui om la libera exprimare, dar cred în aceeaşi măsură şi în obligaţia sa la responsabilitate. E bine de băgat la cap de către orice gay care pohteşte să se dea în stambă pe la televiziuni şi se erijează în reprezentantul unei comunităţi, că lipsa de demnitate şi de argumente poate aduce prejudicii imense celor ca el rămaşi în afara platoului, care nici măcar nu te-au mandatat să le aperi interesele. Naomi a simţit-o pe propria-i piele şi bine că măcar în ceasul de pe urmă a realizat acest lucru şi a luat atitudine. Remember Buhuceanu: asumare, demnitate, seriozitate, calm, profesionalism! Rara avis! Bine măcar că tipul(a) din studiou a scăpat teafăr; nu i-a lipsit mult bufonului, vizibil iritat de tot ce pute a gay, dar şi de prostia invitatului, să-l catadicsească cu vreo două perechi de palme.
Păcat de argumentele celor două doamne, dar nu şi de ele. Să nu-şi fi dat seama că vor participa la un circ, la un mare mişto de mare raiting?! Aş vrea să le ştiu discutând cu oameni inteligenţi, fie ei pro sau contra, dar care ştiu cu ce se mănâncă problematica gay, aş vrea să le văd zbătându-se pe baricadele comitetelor şi comisiilor din parlament, că tot veni vorba de legi sau pachete de legi. În toată hărmălaia din platou, n-au făcut decât să vorbească la pereţi. Bine măcar că la intrarea în platou li s-au dat aceleaşi onoruri pe care le-au primit specimene precum Alina Plugaru, Nikita şi Sexy B. Tot e ceva!
Din partea „opoziţiei” (cum se putea altfel) a fost invitat un domn de la „Noua Dreaptă”, avocat de profesie. Circul nu a fost însă complet întrucât a lipsit „Noua Generaţie” şi vreo doi preoţi de la Biserica Ortodoxă Română, care să ne spună cât detestă ei homosexualitatea, desenând efeminat cercuri cu palmele prin aer. Domnul în cauză, dincolo de înverşunarea şi ura cu care şi-a susţinut pledoaria antigay, a mai înşirat nişte poveşti despre camioanele cu gay aduşi în România din Occident (de către cine?), despre abuzurile sexuale de prin casele de copii, despre valorile morale şi patriotice ale legionarismului, despre „actele de vitejie” ale „Noii Drepte” & Co. de la GAYFEST-urile de mai an vară... Alo!!! Domnule avocat, parcă era vorba de o lege pentru „anormalii” care vor să trăiască normal, nu de istoria legionarismului!... Nu ştiu de ce, dar toată ura şi încrâncenarea din vorbele sale, toată gestica şi atitudinea sa, m-au înfricoşat, m-au dus cu gândul la arestări, la anchete, la trieri, la triunghiurile roz ale gay-lor din lagărele naziste şi mi-au torturat somnul până dimineaţă, făcându-mă să mă gândesc serios la fel de fel de lucruri...
M-am gândit la un gay oarecare angrenat într-un proces care să implice şi orientarea lui sexuală, un gay care n-ar avea bani să-şi plătească un avocat şi l-ar primi ca avocat din oficiu pe domnul de mai sus.
Sau că el ar fi judecătorul...
M-am gândit că undeva, mai aproape de mine sau la celălalt capăt al ţării, chiar nu are importanţă unde, un tânăr este îndrăgostit de un altul, vor să-şi construiască un viitor împreună şi-şi asumă la modul cel mai responsabil acest lucru. Cu inima cât un purice, după luni de frământări şi ezitări, acel tânăr se hotărăşte, în sfârşit, să-şi facă coming-out-ul în faţa părinţilor săi, a prietenilor, a colegilor de serviciu. E dificil, reuşita este incertă, dar dacă are nefericirea ca toţi cei faţă de care vrea să-şi lămurească propria alegere în viaţă să se fi uitat şi la astfel de emisiuni, repetate obsesiv, atunci eşecul este total. Îţi poate strica nu doar ziua, ci chiar viaţa şi... nu e decât un „şhou păcătos” aparent amuzant, dar plin de... păcate, unde moderatorul se face că moderează, unde bufostoianul nu mai conteneneşte cu împărţirea între „gay şi normali”, unde un gay a venit doar ca să apară la televizor şi unde un tânăr avocat mai are puţin şi strigă în gura mare: „Heil Hitler! Trăiască Zelea Codreanu!”.
Ca să-l parafrazez pe Mircea Badea, aş spune că trăim între triunghiuri roz şi coming-out-uri eşuate şi asta ar trebui să ne pună pe gânduri şi să ne ocupe cât de cât timpul.

Mihai Millu Trandafir

(opinia autorului nu reprezintă neaparat poziţia Asociaţiei Incognito România)

6 comentarii:

Anonim spunea...

Cred ca in lipsa unor reprezentanti demni si harismatici din o grupa (in gazul dat din mediul gay)apar tot felul de pseudo reprezentanti care o fac just for fun sau pentru o doza de popularitate.
Ce e periculos in showurile astea ieftine e ca cei destepti nu le privesc, iar cei prosti se prostesc si se zombifica tot mai tare, ajungand sa creada toate nimicurile "discutate" la tv

2q2Bstr8 spunea...

Buna dragule! Sunt impresionat de baza documentara pe care ai pus-o aici la dispozitie.
Legat de psotul acesta sunt de acord cu anonimul dinainte. atata timp cat cuvantul gay este asociat cu personaje gen Tarky e clar ca nu e de bine. Pe de o parte e bine ca exista discutii pe tema asta. E totusi un pas inainte fata de politica strutului. Ne prefacem ca nu exista si ca viata gay e ceva ce se intampla in niste suburbii intunecoase in localuri rau famate. Pe de alta parte e pacat ca inca oameni de valoare ai culturii si vietii publice in general nu ies inca la rampa. Cum ziceam e un pas inainte directia nu stiu daca e buna. e bine totusi ca se misca ceva. Bafta la scris. A.

Anonim spunea...

Buna, interesanta parerea ta. Ai pus foarte multe accente pe lucruri reale, insa cat se poate de " ascuns " discutate de cei ce fac parte din comunitatea LGBT.
Este normal sa fim deranjati de anumite lucruri ce se intampla in spatele scenei MEDIA in general.
O spun din proprie experienta acum.
Presa cauta circul, cauta " specimene " ce sa ridice audienta la un nivel mai mare, insa nu asta este problema majora.
Eu una am fost invitata la o serie de posturi TV, insa am avut sa spunem intuitia feminina sa joc rolul prostului..........sa-i desos pe producatori cam despre ce este vorba, subiectele puse in discutie si ce sanse am sa ias de acolo neatinsa de marlania celor ce cu usurinta pot spune transforma o tragedie umana intr-un circ de nedescris!
Am refuzat sa apar in emisiuni in care am observat ca nu au intentii serioase, incercand chiar sa transform refuzul categoric intr-un joc........pretextand ca pentru un asemenea spectacol televizat unde lumea se uita la la o maimuta la mine si bate din palme sau rade cat sa isi ascunda frustrarile ...... am pretins oarece sume de bani...pot spune ca se puteau scoate..........sa spunem ceva BANUTI..insa pana la urma am ajuns la concluzia urmatoare :
Pentru inceput ne trebuie aliati intelectuali, oameni ce cu adevarat sa-si doreasca sa faca ceva bun, profesionist, oameni ce simt ca a latura umana nu este reprezentata in primul rand de orientarea sexuala, ci de potentialul spiritual si intelectual al unor indivizi sin comunitatea noastra.............. oameni care sa aiba curajul sa iasa in fata, insa nu singuri ci alaturi de alti oameni.
Dilema este insa alta, ne pretindem o comunitate, vorbim despre probleme, legi, vorbim despre acele multe pe care fiecare individ le cauta sau cu care orice persoana se identifica ( sau nu ).
Dar, nu exista acea comunitate!
De ce?
Care este motivul?
Este cineva vinovat pentru lipsa curajului, lipsa maturitatii ce ne descrie?
Am multe de spus.Insa o sa ma limitez la atat.....
Legat de Naomi, sa apara daca asta isi doreste, insa ca solista, ca om de muzica sau ca femeie ce doreste ea.......insa sunt de parere ca ea nu este reprezentanta a comunitatii, nici pe departe.
Unde sunt acei oameni de care avem nevoie?
Cat despre alta posturi TV sau acela e un mare BUMMMMM....... toti fac asta, spectacole regizate din umbra de mintile celor care nu doresc sa ne cunoasca........ci doar sa faca audienta!
Imi cer scuze daca am suparat spunand ce gandesc.
Inca ceva daca am ceva greseli in scris scuze......ma grabesc sa nu pierd ideea..........ca apoi ma apuc si scriu de va plictisesc.
Cu drag..........


LARI

Anonim spunea...

Draga Mihai,
Numele meu este Florentina Ionescu si sunt "activista" ce a riscat aparitia in respectivul spectacol tv.
Vulnerabil subiect, neplacut moment, toxice prezente si interventii. Desigur, la "show-ul pagubos" ma refer (ca pt a-l numi "pacatos" alte ingrediente ar trebui sa contina).
Am stat mult de vorba cu Florin Buhuceanu inainte de a confirma vreo prezenta la emisiunea cu pricina. Ne-am sfatuit cine ar fi cazul sa mearga: el, eu sau mai bine nimeni. Initial, cand am auzit despre ce emisiune e vorba (eu fiind parte din publicul insomniac care face safari nocturn cu telecomanda)am rotunjit un ferm "nu".
Apoi, a intervenit constiinta activistului si "comunitarului" din mine. Si am realizat ca daca Florin nu merge, eu nu merg, realizatorul va suna poate la o alta persoana nepotrivita, nu e frumos si nici principial sa dam nume. Iar o tema atat de importanta si de fragila precum cea privind parteneriatul/casatoria/Rezolutia propusa de Giusto Catania va ramane in brate colorate si in afara subiectului sau in refrene fasciste.
Da, sunt de acord cu ceea ce sustii in articol, sunt de acord in totalitate. Insa, tocmai pt a da o bruma de sens subiectului, pt a da publicului si alte repere decat cele discutabile si bine stiute, cineva ca mine sau ca Florin trebuie sa riste si sa se arunce in groapa cu lei. Asa palid cum se poate, printre peruci si zvastici, riscand penibilul, omul de la capatul telecomenzii trebuie sa capteze, atat cat se poate, si altfel de mesaje. Nu e usor si nici placut sa te afli in mijlocul unor parteneri de dialog precum cei pe care i-ai vazut. Dar cineva, din cand in cand, trebuie sa balanseze imagini si opinii, chiar cu riscul de a-i fi judecata prezenta in conjunctura data.
Si daca in final, dincolo de circ, macar 5% din publicul privitor a retinut ceva din mesajul meu atunci ma bucur. Fiindca atunci avem un inceput.
Din pacate nu suntem o societate a elitelor, standardele si valorile sunt de tip jungla, spatiile de discutie sunt cele stiute.Asta e sistemul in care traim, aici trebuie sa ne facem auzit glasul, asta e publicul pe care trebuie sa-l invatam ce inseamna discriminarea,diversitatea,toleranta. E un drum greu si spinos, pe o carare nebatatorita.
Invatam. Riscam. Important ca sa fim impreuna si sa ne sustinem.

Multumesc, o zi frumoasa si sper sa ne mai auzim!

Florentina, cu drag

INCOGNITO spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
INCOGNITO spunea...

Nu neaparat un raspuns la comentariile voastre, pentru care va multumim, dar si asta, autorul acestei opinii publice, Mihai Millu Trandafir va propune o nou punct de vedere: (O)PRESA(REA) din 13.02.2009.