marți, decembrie 04, 2007

Un alt sondaj încheiat

Sondajul INCOGNITO, prin care am solicitat opinia vizitatorilor noştri cu privire la scurta definire pe care fiecare dintre votanţi ar acorda-o handicapului, l-am intitulat: "Handicapul este..." (foto). Perioada de votare s-a încheiat pe 3 Decembrie - Ziua Internaţională a persoanelor cu dizabilităţi, iar din analiza rezultatelor finale se poate constata că la cele 4 variante de răspuns:
  • a. un termen discriminatoriu;
  • b. o boală/dizabilitate/defect;
  • c. o pedeapsă divină;
  • d. un obstacole ce trebuie depăşit,
au răspuns 31 persoane astfel: pentru prima variantă au optat 6 persoane (un procent de 19%), varianta a doua a fost votată ca fiind caracteristică handicapului în viziunea a 9 respondenţi (29%), o pedeapsă divină au văzut handicapul 2 persoane (6% dintre respondenţi), iar varianta conform căreia handicapul este un obstacol ce trebuie depăşit a fost selectat de către cei mai mulţi dintre participanţi, 14 persoane (45%). Alegerea multiplă a acestei ultime variante (d.), ne conduce la concluzia că accentul nu se mai pune, în momentul de faţă, pe caracterul medical al termenului, ci mai degrabă pe cel social, pentru că la urma urmei acesta este şi sensul lui real. În contextul acestei definiri, el nu mai poate fi considerat nicicum o pedeapsă divină, aşa cum cred unii respondenţi, pentru că divinitatea nu poate fi responsabilă de acţiunile discriminatorii ale unor semeni daruiţi, dealtfel, cu liberul arbitru.În termeni actualizaţi, handicapul este bariera pe care o întâmpină persoana în relaţia sa cu mediul social. Când mediul social (societatea, instituţiile, spaţiul public şi privat) ignoră nevoile unei persoane de a trăi civilizat, de a participa la activităţile cotidiene în condiţii de egalitate, putem considera că se află în situaţie de handicap.
În anumite contexte, orice criteriu de discriminare poate deveni un handicap care determină, la rândul său automat, stigmatizare şi discriminare.
Handicapul are în mică măsură o conotaţie medicală, pentru că un handicap nu presupune neaparat prezenţa unei probleme de sănătate. Astfel că, handicapul nu reprezintă o dizabilitate, o boală, ci este mai degrabă o problemă socială.
Mulţumim tuturor respondenţilor.

Niciun comentariu: