marți, februarie 05, 2008

Marfă de export

La 1 februarie 2008, ca urmare a dezbaterilor Consiliului Europei, a intrat in vigoare Convenţia Consiliului Europei privind Acţiunea împotriva Traficului de Fiinţe Umane (CETS nr. 197).
Convenţia îşi propune drept scop prevenirea traficului de fiinţa umane, protecţia drepturilor fundamentale ale victimelor şi sancţionarea drastică a traficanţilor.
Se cunoaşte faptul că victimele traficului sunt atât femeile şi bărbaţii, cât şi copii. Această reglementare europeană îi are în vedere pe toţi şi pune accentul pe stoparea tuturor formelor de exploatare (sexuală, prin muncă, servicii forţate, sclavie, prelevare de organe), acoperind toate formele de trafic: naţional sau transnaţional, legat sau nu de crima organizată.
În state precum: Albania, Austria, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Danemarca, Georgia, Moldova, România şi Slovacia, Convenţia se va aplica corespunzator de la 1 februarie 2008, iar în Bosnia-Herzegovina, Franţa şi Norvegia, care au ratificat-o abia în ianuarie, Convenţia va intra în vigoare de la 1 mai a.c
.
Obiectivele prezentei convenţii sunt:
  • prevenirea şi combaterea traficului de fiinţe umane, garantând egalitatea dintre femei şi bărbaţi;
  • protecţia drepturilor fundamentale ale victimelor traficului, realizarea unui cadru complet de protecţie şi asistenţă a victimelor şi martorilor, garantând egalitatea dintre femei şi bărbaţi;
  • asigurarea de anchete şi urmăriri eficiente;
  • promovarea cooperării internaţionale în domeniul luptei împotriva traficului de fiinţe umane.
Traficul de fiinţe umane/de "carne vie" este unanim recunoscut ca o componenta a crimei organizate transfrontaliere şi se manifestă cu precădere în zonele în care lipseşte o legislaţie corespunzătoare, dar şi un sistem de cooperare între diferite organisme guvernamentale şi ONG-uri, a căror activitate comună trebuie să aibă ca obiect prevenirea traficului.
Imaginea este preluata de pe antitrafic.ro

Începând de anul acesta 18 octombrie va deveni ziua europeană de luptă împotriva traficului de fiinţe umane. Vă vom ţine la curent cu efectele acestei regelmentări, iar pe 18 octombrie, când ne vom reîntâlni cu subiectul, să vă putem oferi date şi informaţii privind traficul de fiinţe umane.
Elena Voicu

Niciun comentariu: