duminică, februarie 10, 2008

Vrei să fii între cei 3 norocoşi?

Unul din 4 oameni suferă de-a lungul vieţii de cel puţin o boală/infecţie cu transmitere sexuală. Iar asta se întâmplă pentru că multe dintre caracteristicile ITS/BTS, pe care şi noi le vom prezenta mai jos, nu sunt cunoscute îndeajuns.

Printre BTS (Boli cu Transmitere Sexuală), cele mai multe, trăiesc nu numai la nivelul organelor genitale, ele pot ajunge şi în tubul digestiv, gură, nas etc. Astfel, nu este neapărat necesar un contact sexual neprotejat pentru a te contamina. Şi sexul oral neprotejat, şi un banal sărut cu o persoana infectată îţi poate "dărui" şi ţie o BTS.
Infecţiile virale cu transmitere sexuală nu se vindecă. Dintre acestea amintim: HIV (Virusul Imunodeficienţei Umane), HPV (Virusul uman al papiloma), herpes, hepatita B. Virusul care le provoacă rămâne în organism şi este uşor transmisibil pe cale sexuală atunci când este activ.
Simptome specifice răcelii sau gripei pot ascunde, de fapt, o Infecţie cu Transmitere Sexuală (ITS). Nu trebuie neglijată această posibilitate, mai ales atunci când se ştie că s-a produs recent un contact sexual neprotejat.
O banală infecţie bacteriană genitală, netratată, poate provoca infertilitate atât la bărbat cât şi la femeie.
Se pot lua mai multe boli cu transmitere sexuală deodată. De exemplu, chlamydia este deseori însoţită de gonoree.
Bolile venerice nu dau imunitate. Astfel, dacă te-ai contaminat la un moment dat cu o astfel de boală/infecţie cu transmitere sexuală nimic nu te va opri să o recapeţi în cazul în care intri iar în contact cu o persoană infectată.
Unele ITS sunt asimptomatice (nu au semne vizibile, nu au simptome). Aşa se întâmplă ca un bărbat serios, fidel, dar care a mai avut partenere anterior, să îi ofere pertenerei actuale, fără să ştie, un virus. Şi cazurile sunt nenumărate.

Câştigul acestui concurs constă în însăşi viaţa ta. Ai făcut testele pentru a identifica dacă eşti sau nu purtător al unui virus cu transmitere sexuală? Ai suferit de vreo ITS/BTS până acum? Ce faci ca să te protejezi? Ce recomanzi celorlalţi din jurul tău pentru a nu fi victime ale unei ITS/BTS?

Niciun comentariu: