joi, ianuarie 10, 2008

Educaţie incluzivă în România...

Este spaţiul educaţional românesc prielnic unei educaţii incluzive, bazate pe principiile toleranţei şi acceptării persoanelor cu anumite particularităţi (aparţin etniei rrome sau altei etnii, sunt persoane cu handicap, sunt infectate HIV, sunt LGBT, sunt înaintate în vârstă ş.a.)? Argumentaţi.


*Subiectul este reluat din luna octombrie 2007

3 comentarii:

Anonim spunea...

Poate daca s-ar discuta mai mult macar pe la Educatia/Cultura Civica despre discriminare si despre categoriile care sunt de obicei discriminate atunci s-ar face un mic prim pas catre o educatie incluziva. Dar nu o Educatie/Cultura Civica asa cum am invatat-o eu in scoala, in clasele V-VIII (sincer nu-mi aduc aminte in ce clasa mai exact). Adica nu sa vina profesorul, sa dicteze lectia, sa asculte cu rigiditate si sa constate daca au fost retinute cuvintele predate mai degraba decat atitudinile mentionate/educate/sugerate. Cultura/Educatia Civica necesara unei educatii incluzive trebuie sa continue si dupa ore, si frumos ar fi ca notarea acestui obiect sa se faca dupa activitatile civice in care elevul a fost implicat pe parcursul unui an scolar (inclusiv in vacantele dintre semestre). Cum poti sa spui ca ai invatat sa fii un bun cetatean daca nu demonstrezi acest lucru. Citeam acum cateva zile o cronica despre un actor american aflat in plina ascensiune, Steve Sandvoss, ca in vacanta de vara mergea in Africa (wow), voluntar, cu diferite ONG-uri si ajuta copiii de acolo in invatarea limbii engleze, facea schimb de "experiente" specifice varstei, cu ei etc. In Romania... am facut si eu cu cativa prieteni asa ceva in vacantele de vara, studenti fiind, mergand la Campusul de Copii Sf. Sava de la Bisoca (BZ), insa acest spirit civic nu este promovat. Raspunsul la intrebare este astfel NU, nu avem o educatie incluziva si acesta este doar un aspect la care m-am gandit momentan. Cine are astfel de experiente poate sa ma ajute sa cred ca si in Romania se poate, si ca suntem pe drumul cel bun.

Anonim spunea...

Educatie incluziva??? Dat fiind gestul minunat al ex ministrului Ecaterina Andronescu, de a trimite la plimbare o studenta pentru ca era persoana imobilizata in scaun cu rotile, este clar ca nu avem educatie incluziva. Cititi despre aceasta minunatie a secolului XXI in linul de mai jos
http://www.acum.com.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=8268&Itemid=34

Anonim spunea...

Cum exista ceva diferit in societate, cum este acuzat ca e baza tuturor relelor. Imi aduc aminte de o piesa de la Pasarea Colibri care zice: TOATE AU FOST LA TIMPUL LOR CEVA EXAGERAT. Exact asa se intampla si acum. Pentru ca nu stiu cum sa explice anumite lucruri care nu li se intampla lor, le este frica si aplica stigmatul crezand ca rezolva totul si ceilalti, majoritatea, va imbratisa ideea stigamtizarii, iar pentru a nu se MOLIPSI prefera sa indeparteze presupusul rau.