sâmbătă, ianuarie 12, 2008

Toleranţa la români


În fiecare an, din 2005 încoace, vara aduce şi pe meleaguri româneşti încărcate de istorie şi tradiţie, o sărbătoare mai puţin... băştinaşă. Este vorba despre GAYFEST, manifestare organizată anual de Asociaţia Accept cu sprijinul a multiple alte organisme naţionale şi internaţionale, cu participarea a numeroase persoane (LGBT sau pur şi simplu simpatizanţi ai acestei mişcări) şi, totodată, un magnet pentru critici, ouă şi înjurături aruncate de pe margine.
Pe blogul Incognito am lansat la începutul lunii noiembrie un sondaj prin care ne-am propus să luăm pulsul privind atitudinea românilor faţă de comunitatea LGBT în viziunea vizitatorilor noştri. Rezultatele sunt diverse şi se împart astfel:
  • 5% dintre vizitatori (două persoane) au apreciat această atitudine drept tolerantă, cei de altă orientare sexuală decât a majorităţii fiind acceptaţi de societatea românească;
  • alte trei persoane (8%) care ne-au vizitat, consideră că românii ignoră acest fenomen, care cu siguranţă nu mai are cum să fie stopat în evoluţia sa;
  • un procent considerabil al vizitatorilor blogului Incognito, 36% (13 persoane) sunt de părere că românii dispreţuiesc aceste persoane;
  • iar jumătate dintre toţi respondenţii acestui sondaj (18 persoane), văd la nivelul societăţii româneşti o atitudine de ură şi total contrară acestei mişcări, lucru observat cu siguranţă mai ales în preajma manifestării precum GAYFEST.
Răspunsurile diferite nu trebuie să mire pe nimeni întrucât concetăţenii noştri puşi în situaţia de a întâlni un homosexual, spre exemplu, au atitudini de respingere şi îndoială, iar replici precum "Nu am nimic cu homosexualii, dar să stea departe de mine!" arată o formă de îndoială chiar asupra propriei lor orientări sexuale - la urma urmei homosexualitatea, ca şi heterosexualitatea, nu se transmite.
Toleranţa românilor, acceptarea a ceea ce este diferit are graniţe foarte înguste, romii, persoanele cu dizabilităţi, dar şi alţii care ies din tipar cu o coafură sau o îmbrăcăminte, sunt imediat etichetaţi ca anormali şi respinşi.

Mulţumim tuturor respondenţilor şi vizitatorilor noştri.


Dicţionar:

LGBT - lesbian, gay, bisexual, transsexual.
Lesbiană - femeie atrasă emoţional, sexual sau afectiv de alte femei.
Gay - bărbat atras emoţional, sexual sau afectiv de alţi bărbaţi.
Bisexual - persoane atrase sexual, emoţional sau afectiv de bărbaţi şi de femei.
Transsexual - sau transgender, sunt persoane care simt că aparţin sexului opus celui cu care s-au născut şi recurg la diferite căi pentru a arăta aceasta, culminând cu o intervenţie chirurgicală de schimbare a sexului.
Orientare sexuală - atracţie emoţională, sexuală sau afectivă constantă faţă de persoane de un anume gen. Există trei tipuri de orientări sexuale: homosexuală - atracţia faţă de persoane de acelaşi sex; heterosexuală - atracţia faţă de persoane de sex opus; bisexuală.

Niciun comentariu: