miercuri, ianuarie 02, 2008

Stop sondaj

Sfârşitul de an 2007 a adus pe buzele opiniei publice internaţionale şi, în special, ale celei europene, de mai multe ori cuvântul rrom/ţigan provenit, poate chiar exclusiv, din România. Cazurile taberelor de cetăţeni români de etnie rromă ridicate ilegal la marginea oraşelor importante din state precum Italia, Franţa şi Spania, sau ale unor atacuri la persoană săvârşite de compatrioţii noştri, au pus în gardă autorităţile şi cetăţenii întregii Europe.
În contextul acestor evenimente, ne-am propus sa aflăm opinia vizitatorilor noştri cu privire la persoanele de etnie rromă, subliniind această caracteristică strict pentru a determina gradul de discriminare la care sunt supuse aceste persoane în viziunea generală a românilor.
Rezultatele sondajului lansat pe blogul INCOGNITO au evidenţiat că rromii sunt la urma urmei "persoane cu drepturi şi obligaţii" indiferent de alte caracteristici personale sau legate de etnia din care fac parte. Astfel din procentul total al respondenţilor, 85% /30 persoane au apreciat rromii ca pe oricare alt cetăţean român şi european totodată, adoptând prin alegerea variantei de răspuns corespunzătoare acestei opinii, o atitudine nondiscriminatorie.
Dovadă că nu au rămas fără ecou veştile despre ai noştri, sunt şi cele 14 procente/5 persoane care au ales varianta de răspuns cu privire la rromi drept "hoţi şi şmecheri". Asocierea unor experienţe personale ale respondenţilor cu persoanele de etnie rromă au determinat cu siguranţă acest rezultat, iar concluzia pe care trebuie să o extragem din această încercare de identificare a unor opinii generale cu privire la rromi, se poate rezuma la câteva cuvinte: suntem pe drumul cel bun în ceea ce priveşte toleranţa şi, chiar mai mult, ACCEPTAREA rromilor. Rămâne ca fiecare dintre noi să aplicăm acest principiu cuprins într-una din variantele de răspuns: suntem cu toţii persoane cu drepturi şi obligaţii.

Niciun comentariu: