joi, octombrie 04, 2007

Biserica şi homosexualitatea

Biserica (ca instituţie) este mereu în opoziţie faţă de persoanele de altă orientare sexuală şi propagă măsuri radicale în ceea ce le priveşte, în speranţa că va determina eliminarea lor din realitatea pământească. Pe ce îşi bazează Biserica atitudinea faţă de acest "tip de viaţă alternativ", cum este numit de persoanele "open mind" şi sferele LGBT. Nu ar avea de câştigat mai mult dacă Biserica şi-ar apropia persoanele LGBT de altar? Credeţi că sintagma "gay creştin/religios/credincios" este o realitate sau o utopie? Se referă Biblia la Dumnezeu ca la o entitate capabilă să condamne/pedepsească dragostea?

31 de comentarii:

Anonim spunea...

TOT RELIGIA??? DIN NOU RELIGIA??? MEREU RELIGIA!!! De ce a fi crestin si a fi si homosexual sa fie o utopie? De ce sa fii homosexual intr-o tara traditionalista ca Romania, in care religia are destule de spus, presupune un act de curaj. Cand o sa vina vremea sa nu ma mai tem sa ma exprim asa cum doresc atat timp cat nu lezez libertatea celuilalt de langa mine? Atunci cand homosexualii vor umbla pe strazi cu arcanul prinzand oamenii in mrejele lor sa “ii inrobeasca pacatului”, atunci putem fi acuzati, atat timp cat insa ne vedem fiecare de treaba noastra, ba chiar respectam opiniile voastre acuzatoare putem fi lasati sa traim in liniste si pace fara sa deranjam pe nimeni. Deranjam in momentul in care suntem instigati sa o facem, suntem scosi in strada. Aratati cu degetul. Acuzati de tot felul de blestematii. Uitati-va inca odata in sinea voastra, a fiecaruia, ganditi-va la raul din sufletul vostru, fiecare aveam pata noastra neagra, a noastra nu e cu nimic mai mare decat a voastra. Astfel de ce se recurge la diferentiere cand toti suntem egali in drepturi??? Eu am dreptul sa traiesc si tu il ai la fel ca mine. Tu ai dreptul sa iubesti pe cine vrei, acelasi drept il am si eu, daca tu nu alegi o pasare sau o reptila ca partener, ci pe cineva din aceeasi specie cu tine de sex opus este problema ta, eu aleg un partener de acelasi sex cu mine, din aceeasi specie. De ce ar trebui sa ma urasti pentru asta???? Cand partenerul meu, ales de mine, doar de mine, nu va putea sa-si exprime opinia constient (minor, handicap, lipsit de contiinta, de inteligenta etc), atunci sunt pasibil, la fel ca si tine, dealtfel, de condamnare. Atat timp cat eu nu oblig pe nimeni sa ma iubeasca, cat dragostea mea, este la fel ca si dragostea ta, un act liber, reciproc, egal intre parti, acceptat, nu vad de ce suntem diferiti??? Nu vad de ce tu nu ai putea fi condamnat si de ce as fi eu? Religia... pana cand?

Anonim spunea...

Homosexualitatea nu este o boala, iar a muta accentul de pe boala pe pacat inseamna a nu mai gasi explicatii la acest stil de viata. Intrucat trebuie condamnat cumva, atunci i se spune pacat.

Anonim spunea...

Cum poate viata cuiva, dealtfel armonioasa si normala, asemanatoare prin daruri si lipsuri cu a oricarei alte persoane, sa fie rea, baza a raului, pacat. De ce mereu pacatul, baza raului, trebuie sa fie ceva exterior noua??? Oare baza raului nu este in fiecare dintre noi??? Sa ne uitam in sufletul nostru, al fiecaruia, si vom descoperi ce este cu adevarat rau si apoi sa incepem sa acuzam pe altii ca fac rau.

Anonim spunea...

Nu inteleg de ce CRESTINII pot accepta un violator , un criminal ,s.a.m.d. iar un gay nu? De ce altora li se acorda o sansa si lor nu? Unii dintre gay sunt mult mai credinciosi decat multi dintre noi, dar noi nu putem vedea decat "barna din ochiul vecinului".Trist ,dar adevarat.

Anonim spunea...

Ma intreb de ce oare trebuie mereu sa se discute despre aceste doua elemente ca despre doua tabere distincte si mereu in contradictie. De ce mereu sa se vorbeasca in Biserica despre HOMOSEXUALI ca despre cei mai cumpliti pacatosi si de ce nu ca despre oameni. Cine nu este, la urma urmei, pacatos.
Se uita mereu ca in spatele acestei etichete, "homosexual", sunt oameni care cred în Dumnezeu/Alah/orice alta reprezentare a diviniatii, se roagă, preactica anumite ritualuri religioase specifice religiei din care provin. Oare statutul de homosexual anuleaza orice alta calitate a persoanei respective?
Religia este menita, dupa parerea mea, nu doar sa proslaveasca divinitatea, ci pentru a asigura in acelasi timp o anumita armonie vietii acesteia pamantene, armonie caracterizata prin iubirea de aproapele (principiu nu doar crestin, ci universal valabil, uman). Daca aproapele tau este homosexual, cum ar putea Biserica sa te incurajeze sa il condamni, cand insasi divinitatea spune ca trebuie sa-l iubesti si sa nu-i doresti raul? Daca Biserica face asta, se aseamana celei din vremea lui Iisus Hristos, care omora spiritul adevarat al Legii prin interpretari gresite si aplicare fatarnica.

Anonim spunea...

libertatea si fericirea sunt valori ale oricarui om.

Anonim spunea...

Homosexuali din toate tarile, poate ne explicati de ce trebuie sa faceti marsuri pe strazi? Ati vazut heterosexualii pe strazi strigand in gura mare ca "Sunt straight"? Va plangeti ca sunteti discriminati la job-uri. Intr-adevar pe nimeni n-ar trebui sa intereseze asta cand angajeaza, dar trebuie sa va atrag atentia ca nici un hetero nu se duce la interviu si incepe asa:"Buna, sunt George si sunt hetero". Come on, man.

Anonim spunea...

Este cat se poate de normal ca Biserica sa considere un individ apartinand rasei umane care promoveaza un mod de viata ce pune pe locul intai in ordinea valorilor, un penis si o gaura, in afara umanului!
Chiar daca acest curent deviat de la un rationamentul specific omului, ia avant, paradoxal intr-o societate considerata civilizata, restul contestatarilor conform aceleiasi democratii nu pot fi redusi la tacere si opriti sa se pronunte!
Reveniti-va oameni buni si mai ales intelectuali; a face propaganda prin marsuri macabre cu indivizi dezaxati sexual, nu are nimic de a face cu libertatile si dreptului omului.

Anonim spunea...

Nu inteleg de ce atat de mult se discuta despre Biserica si homosexualitate,cand se stie foarte clar pozitia Bisericii, aceea de neacceptare a homosexualitatii.Nicodata Biserica nu va accepta acest pacat, iar gay se lupta cu 'morile de vant".Si cred ca luptandu-se cu Biserica vor avea de pierdut, pentru ca aceasta institutie are o influenta mare in mentalitatile oamenilor.

Anonim spunea...

Niste opinii interesante cu privire la acest subiect se gasesc si la urmatorul Link http://kenno-lgbt.com/forum/index.php?topic=182.0

Anonim spunea...

la fel de interesant cu privire la subiect este si siteul

http://www.wouldjesusdiscriminate.com/

cititi cu atentie

Anonim spunea...

Acum ceva timp aparuse acest articol (nici nu mai stiu pe unde), dar foarte apropiat de atitudinea romanilor fata de HIV/SIDA:
"Homosexualitatea reprezinta in SUA principala cale de transmitere a bolii (73% din cazuri)."

"In primul rand, trebuie sa cunoastem asa-zisele "grupuri cu risc crescut", adica grupurile sociale unde aceasta infectie este mult mai frecventa decat la populatia obisnuita. Aceste grupuri cu risc crescut pentru infectia cu HIV sunt:
a) homosexualii. In SUA, de exemplu, in anul 1986, 75% dintre homosexuali aveau probele pentru infectia cu HIV pozitive.
b) prostituatele care, avand numerosi parteneri sexuali, sunt mai frecvent infectate, deoarece SIDA se transmite si pe calea raporturilor sexuale normale, ca orice boala venerica. In unele tari europene, 25-30% dintre prostituate prezinta testul ELISA pozitiv si se pare ca in viitor aceasta categorie de persoane va reprezenta principala cale de transmitere a bolii.
c) toxicomanii care isi administreaza drogurile pe cale injectabila sunt frecvent afectati, deoarece mai multe persoane folosesc aceeasi seringa, nesterilizata.
d) cei care au multipli parteneri sexuali sau cei care au raporturi sexuale extraconjugale."

Lasand la o parte ca datele avansate sunt clar incorecte, mie mi se pare ca respectivul articol foloseste HIV/SIDA ca pe un bau-bau si distorsioneaza voit realitatea pentru a-i arata cu degetu' pe seropozitivi (75% homosexuali, 25-30% prostituate... restul toxicomani si desfranati heterosexuali).
Si asa imi pare ca mai degraba SIDA e folosita de respectivul articol ca sa manipuleze oamenii, in genul: "daca ati fi crestini mai buni n-ati face SIDA, iata ce vi se intampla pt ca sunteti rai!!!" decat ca articolul ar fi scris ca sa foloseasca oamenilor sa inteleaga mai bine situatia si problemele celor afectati (ca era vorba despre atitudinea despre SIDA).
Asa ca mie mesajul imi apare astfel "Atitudinea fata de SIDA"="trebuie sa zicem ca ne e mila de ei, ca asa e frumos, dar nu trebuie sa uitam de fapt ca cei "marcati" de HIV, sunt niste scursuri care si-au facut-o cu mana lor".
Pentru mine e clar ca respectivul "bun crestin" care a scris articolul, lasand la o parte dezinformarea voita, era animat de un puternic sentiment de URA fata de homosexuali si ii si lua de prosti pe toti cititorii.
Nu am nimic cu homosexualii, ba dimpotriva, cred ca sunt nedreptatiti. Daca ei gresesc (si rateaza Raiul pentru asta) e problema lor personala.
Mi-e peste puteri sa inteleg de ce-i preocupa in asa hal homosexualitatea pe preoti, cand sunt alte aspecte mult mai grave si care afecteaza procente mult mai mari de credinciosi.

Anonim spunea...

Degeaba ii spui omului la sfarsit: "ar fi bine sa te porti frumos cu seropozitivii" dupa ce i-ai explicat ca ei sunt in proportie covarsitoare oameni "gresiti" - homosexuali, curve, curvari si drogati.
Pe de o parte n-are omu' nici un motiv sa se poarte frumos cu atari specimene, pe de alta e indreptatit sa creada ca daca nu intra in aceste categorii nici nu este expus vreunui risc.

Cate curve, cati drogati, homosexuali si curvari avem oare printre cei peste 7000 de copii seropozitivi romani?
Cate persoane stau sa se intrebe asta dupa ce citesc o opinie asa documentata, ca cea pe care am postat-o mai sus despre categoriile de populatie afectate de HIV/SIDA?

Anonim spunea...

Acum 2 ani (2005), un preot ortodox stiga maniat undeva prin Bucuresti ca el nu vrea homosexuali in Romania, tara sfanta si fara de cusur si ca homosexualii se ocupa cu recrutarea de tineri nevinovati pe care ii supun la perversitati si ii transforma in homosexuali - asa explica el, preotul, faptul ca desi homosexualii nu pot concepe copii si sa transmita mai departe pacatul lor prin nastere, totusi se inmultesc.
Ma intreb unde o fi vazut/auzit el asa ceva, RECRUTARE de persoane pentru a deveni homosexuali??? Sunt deja destul de multi pentru a mai fi "organizate" RECRUTARI. In plus, homosexualii nu reprezinta o secta religioasa ca sa faca asa ceva, sa aiba adepti, pentru ca homosexualitatea este ceva personal, o notiune de sexualitate. Devine fenomen, si catalogata ca o problema atunci cand este ingradita si aratata cu degetul, iar fenomen nu il fac homosexualii, ci tot cei care ii urasc, care stiu doar sa condamne, nu accepta nimic pentru ca nu vor sa patrunda problematica si s-o inteleaga si lovesc. Acestia din urma determina homosexualii sa iesa in strada, sa arate tuturor ca exista si ca mereu au fost aici, in numar mare, cu vrerea sau fara vrerea cuiva. Homosexualitatea nu este o infectie venita din vest si ar trebui sa inteleaga asta nu doar sferele de influenta ci si oamenii simpli.

Anonim spunea...

Ei rad de de felul nostru de a fi, dar se imbraca precum noi, isi bat joc de noi, vor sa ne distruga cu totul, ne urasc pana si prietenii, se aliaza cu dusmanii nostri, si care este motivul? Pentru ca suntem gay! Am ochi de gay? Am maini de gay? Organe, nervi? Simturi, sentimente, pasiuni? Ma hranesc cu aceeasi mancare... ma ranesc aceleasi arme... sunt predispus la aceleasi boli... vindecat de aceleasi leacuri... Simt frigul iernii si caldura verii la fel ca oricine!

Anonim spunea...

Daca ne raniti, nu sangeram? Daca ne gadilati, nu radem? Daca ne otraviti, nu murim? Si daca ne jigniti, sa nu suferim? Dacã ne asemanam in toate...nu suntem egali in toate? Ne invatati ce este dusmania prin faptul ca voi ii dati curs primii, dar tot nu vom face ca voi, pentru ca desi egali, suntem totusi diferiti.

Anonim spunea...

Homosexualitatea nu e o boala, nu e o alegere, nu e un scop in viata. Esti asa sau nu esti, la fel cum ai ochi albastri sau ochi negri. E o parte din tine si nu face rau nimanui. Violuri, perversi, rautate, crima exista indiferent de dorintele sexuale ale celui care face asemenea lucruri. Daca tot e sa judecam dupa majoritate, majoritatea covarsitoare a acestora sunt hetero. Restul sunt doar pretexte pe care unii le gasesc ca sa indeparteze ceva de care le e frica.
Homosexualitatea nu se ia. Din pacate prostia insa pare ca da. Daca esti sigur pe heterosexualitatea ta nu ai de ce sa fii homofob. Sa fii homofob inseamna sa-ti pui la indoiala propria sexualitate pana la urma.
Mi-e sila de reactiile care sub auspiciul liberii exprimari tolereaza ura fata de oameni.

Anonim spunea...

nu consider ca cineva poate fi judecat pentru ceea ce
este.Cu atat mai mult cu cat a fi homosexual nu inseamna ca afectezi
interesele cuiva, astfel incat sa se incerce marginalizarea ta.

Homofobia, ca toate tipurile de "fobii" este o teama patologica. Si
nejustificata. Deci problema nu este la homosexuali, ci la "homofobi".

Anonim spunea...

oamenii ingusti la minte gindesc putin, nu va lasati coplesiti de timpiti, mergeti inainte cu capul sus, nu aveti de ce sa va fie rusine, sunteti OAMENI, poate mai oameni decit altii.

Anonim spunea...

„Homofobia este teama de sentimentele de dragoste pentru membri ai aceluiasi sex si, de aceea, ura pentru aceste sentimente la altii.”

Audre Lorde

Anonim spunea...

Li se cere homosexualilor sa isi schimbe viata, dar depinde de ei? Pot face asta, atat timp cat nu este o optiune? Atitudinea aceasta acuzatoare a Bisericii ii face mici, neinsemnati, ba chiar demni de a fi ocoliti. Nu sunt niste mere stricate cu sanse reale de a le molipsi si pe celelalte si de a le da din viermii lor, mai degraba asa suntem noi, cei care ii aratam cu degetul, noi avem viermii, stricaciunea: minciuna, ura, ipocrizia, grija de altul din invidie etc sunt ale noastre, si sub pretextul restaurarii unei lumi mai bune ne transformam in justitiari fara doar si poate.

Anonim spunea...

Intr-un film pe care l-am vizionat de curand un asa numit pastor striga in gura mare la un grup de homosexuali:
"Păcătoşilor, nu am venit aici furioşi. Suntem aici ca să vă salvăm de la osânda veşnică. Vrem ca toţi să fiţi la fel de fericiţi ca noi.
Homosexualitatea nu e calea! (Gay is not the way!)"

Raspunsul homosexualilor a fost
"Avem tot dreptul să fim homo. Cine vă dă vouă dreptul să dictaţi vieţile altora?"

Anonim spunea...

O greşeală care se face mereu este să se pretindă că dacă eşti homosexual, asta înseamnă că te incită toţi tipii. E cam acelaşi lucru cu dacă eşti femeie înseamnă că te incită toţi tipii. Cât de advărată este această afirmaţie?

Anonim spunea...

Barbaţii buni sunt fie homosexuali, fie însuraţi.

Anonim spunea...

Dacă tot este văzut DOAR homosexualul dintr-o persoană când se află că aceasta are această orientare sexuală, de ce nu se văd în acelaşi timp şi lucrurile bune pe care aceasta le face sau/şi le-a făcut? Ba din contra în fiecare lucru bun se vor găsi indivizi care să identifice cu răutate aspectul gay.
O faptă bună nu este gay, este faptă bună şi atât. Şi oare cui îi pasă că un homosexual nu crede în Dumnezeu? Răspuns: TUTUROR. Cui îi pasă când un homosexual merge la Biserică? Nimănui, ba chiar şi în acest fapt se găseşte un element gay.
Socitatea românească are de multe ori aspectul uneia medievale caracterizată printr-o vânătoare de homosexuali.

Pe oricine am alege să iubim, fie el heterosexual, homosexual, asexual, bisexual, trisexual, cvatrosexual, transsexual... sau vreo gagică care te leagă de gât cu o curea şi te gâdilă cu un balon... nu are de-a face cu cine suntem
noi ca oameni. Intimitatea ne aparţine.

Anonim spunea...

fara comentarii, ele sunt deja pe acest link http://smart.tin.it/rancinis/buca.html

Anonim spunea...

am constatat ca romanii (pe altii nu-i cunosc) se comporta fata de cei diferiti de majoritate - aici homosexualii, ca si cum ar vrea sa demonstreze ca teoria lui Gustave Le Bon, conform careia daca o multime emite emotii si convingeri comune si, mai mult, le exprima public, acestea tind sa se impuna ca "unanimitate" si pot evolua spre dogmatism si intoleranta, ar fi adevarata.
trebuie sa recunosc: suntem un bun cam de experimente, mai bine constuiau americanii ARIA 51 aici, in Romania, intre granitele intregii tari.

Anonim spunea...

ROMANIA nu va vrea!Ma pis pe diversitate!

Anonim spunea...

Avem tot dreptul sa traim normal ca oricare dintre cei care se CRED perfecti sau NORMALI. Care este masura normalitatii, majoritatea??? Si cand majoritatea este manipulata, anormalitatea devine normalitate. In aceste conditii ce este normal si ce este anormal. Anormalii sunt cei care considera ca a lovi in celalalt pentru ca nu il cunosti este ceva bun, nu?

Anonim spunea...

Degeaba tot visati voi cai verzi pe pereti, nenorocitilor.
Un singur gand am pt voi: un glonte in ceafa tras de aproape, o groapa la 7 metri adancime si var.
In viitor societatea umana va fi din ce in ce mai drastica in privinta populatiei. Copii prea multi si la intamplare, etnii imputite, poponari, etc...nu-si vor avea multe zile.

Anonim spunea...

"Ei rad de de felul nostru de a fi, dar se imbraca precum noi, isi bat joc de noi, vor sa ne distruga cu totul, ne urasc pana si prietenii, se aliaza cu dusmanii nostri, si care este motivul?"

Hai ca asta-i interesant...ce vorbesti tu, bai panaramo? halalero..Se imbraca precum noi?? La ce,la cine naiba te referi?