marți, octombrie 30, 2007

Bărbaţii sunt mai discriminaţi decât femeile...

Aşa ar începe fiecare bărbat un discurs despre discriminare. Este această afirmaţie în conformitate cu realitatea?
Într-un studiu din acest an al Centrului Parteneriat pentru Egalitate (CPE) se preciza că femeile sub 40 de ani, care arată bine şi au studii, sunt preferate la angajare în faţa bărbaţilor care trebuie să-şi procure în plus referinţe de la fostele locuri de muncă. Tot femeile ar avea întâietate atunci când este vorba de profesii precum relaţiile cu publicul, resursele umane sau departamentul financiar.
La femei se pare că ar conta mai mult, în ordinea nominalizărilor: experienţa şi calificarea, apoi studiile şi, nu în ultimul rând, aspectul plăcut, pe când la bărbaţi se adaugă nişte criterii suplimentare pentru a fi siguri de obţinerea unui job: dovada studiilor şi a calificărilor, deţinerea unor recomandări favorabile de la locul de muncă anterior, aspectul adecvat, banii şi relaţiile. Ce ne spune acest lucru: că femeile sunt discriminate, pentru că spre a reuşi trebuie să respecte nişte standarde sexiste (aspect plăcut, vârsta adecvată), sau că bărbaţii sunt discriminaţi pentru că sunt nevoiţi să concureze cu femei "create" după ultimile standarde?
Şi să ne gândim că acesta este doar un aspect al discriminării pe bază sexuală.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Este firesc ca barbatul sa fie mai aspru criticat si in consecinta sa aiba parte de un grad de discriminare mai mare, intrucat este ancestrala ideea ( si ma refer la ideea colectiva, a societatii )ca el este cel care conduce, el este cel care detine controlul, iar asta se intampla cand el ar putea da gres. Problema este ca , acum nu barbatul este cel care pune femeia in postura inferioara intr-o lupta ce se pleaca cu sanse egale, ci societatea, care implica si de data asta si femeia cu parte in totalitate cu a barbatului.Ideea ar fi ca lupta pentru emancipare nu se sfarseste imediat ce a inceput...ci va mai dura....Cat despre lupta din tre sexe, aici nu se pune problema ca si discriminare... este vorba doar de rolul fiecaruia intr-un intreg. Partea urata , este ca sufera INDIVIDUL. Cum se intampla cu Femaia, se intampla cu Gay-ii si cu celellalte noi "categorii" ale Noii Societati.
Asa ca nu trebuie sa ne intrebam care e problema, ci doar sa luptam fiecare in dreptul lui, iar astfel lucram pentru Totalitatea celor care inatmpina o problema de discriminare.
Succes si , pasii nu sunt mici sau mari, sunt doar un fapt spre Inainte!!!!

Anonim spunea...

Si ca un P.S - Atata timp cat Dumnezeu este un termen masculinizat....eticheta sociala este ca barbatul este cel care conduce.