joi, octombrie 18, 2007

Locuri speciale pentru romi în universităţi


Din discuţiile purtate cu mai multe persoane de etnie romă, am constat că romii înşişi consideră acordarea acestui privilegiu, al locurilor speciale pentru romi în universităţi, o discriminare.
Să fie aceasta o modalitate de a-i încuraja pe romi să-şi continue studiile şi să pună accent mai mult pe educaţie? Să fie oare discrimnare pozitivă, care nu ajută tânărul de etnie romă să se remarce prin aptitudini şi calităţi, ci mai degrabă prin faptul că aparţine unei etnii privilegiate? Este nevoie de astfel de privilegii?
De ce un tânăr de etnie romă nu ar putea fi admis într-o universitate doar în urma unui examen ca orice alt candidat? Pot fi invocate condiţiile "de acasă" care nu le-a permis tinerilor romi să înveţe precum copiii care nu sunt romi? Nu sunt oare şi destui copii ne-romi care nu au condiţii de educaţie acasă şi care totuşi nu au parte de locuri speciale în universităţi?

De ce este nevoie de locuri speciale pentru romi în univerităţile româneşti?

6 comentarii:

Anonim spunea...

Consider ca aceste locuri "speciale" sunt o oportunitate pentru tinerii romi si mai ales pentru cei care vor sa se implice in viata sociala a comunitatii din care fac parte .Dar ma intreb totusi unde sunt acei tineri romi care au absolvit de ceva timp facultatile, si mai ales acei tineri romi asistenti sociali care pot face ceva ??? Daca li s-a dat acesta sansa de invata , de ce nu li se da sansa si de a profesa? Daca tot ati vrut sa faceti ceva oamenilor politici ai Romaniei faceti pana la capat !!!Faceti si locuri speciale de munca pentru acesti profesionisti, sau macar institutiile de asistenta sociala sa-i bage in seama cand se duc la o angajare!Si daca tot ati facut acesta discriminare(pozitiva - din punctul meu de vedere)faceti-o pana la capat,creand si locuri de munca speciale pentru acesti oameni. Eu cred ca doar acesti oameni pot schimba ceva in comunitatea lor si pot face lucruri marete, pentru ca schimbarea incepe prin ei!

Anonim spunea...

Conventia Drepturilor Copilului a ONU, ratificata si de tara noastra, prin Legea nr. 18/1990 prevede la articolul 28, referitor la "dreptul la educatie", alin. 1, lit. c: "de a asigura (statele parti, n.a.) tuturor accesul la invatamantul superior, in functie de capacitatea fiecaruia, prin toate mijloacele adecvate." Asadar nu in functie de culoarea pielii sau apartenenta etnica. Eu cred ca este discriminare.

Anonim spunea...

cu siguranta este o forma de discriminare si iata si de ce...daca la admiterea la oricare dintre facultatile unei universitati, pe locurile scoase la concurs, sa spunem in numar de 200, pot candida peste 1000 de persoane, rromii au conditii speciale...vine cel ales pe spranceana din comunitatea sa, sau apar cel mult 2-3 candidati de etnie rroma sa se inscrie pe 2-3-5 locuri, depinde de facultate...ce este asta daca nu discriminare?

Anonim spunea...

refitor la comentariu evei:...sa stiti ca sunt unii profesionisti activi de etnie rroma...am avut sansa sa cunosc juristi, asistenti sociali, medici, avocati, politisti, etc...ideea generala este sa aiba nationalitate romana, si sa fie dornici de munca...or, majoritatea refuza sa munceasca pe motivul salariului foarte mic, sau continua sa turuie ca sunt conditii foarte grele de munca, tocmai datorita faptului ca sunt discriminati la locul de munca si primesc astfel sarcini de dificultate ridicata...nu oamenii politici sau comunitatea trebuie sa faca totul pentru ei, ci trebuie sa se mai zbata si singuri,,,la urma urmei, haideti sa fim seriosi...pentru noi, oare cine se zbate cu atata tarie...ca si noi suntem saraci si muncim din greu...dar nu ne mai plangem de nimic, ...corect?

Anonim spunea...

Oamenii cu adevarat inteligenti nu isi scot in fata mai intai etnia. Eu cred ca e ca si cum ti-ai asuma un minus facand asta. Etnia nu trebuie sa te ajute sa obtii favoruri, ea face parte din identitatea ta (cultural, social), si trebuie sa ramana asa, altfel si alte tipuri de persoane discriminate (dupa alte criterii) ar trebui sa ceara privilegii speciale. Cum ar fi sa apara locuri speciale in universitati pentru homosexuali? Sau pentru Martorii lui Iehova? Sau pentru femei un nr. de locuri si pentru barbati alt numar de locuri? Sa fim seriosi.

Anonim spunea...

Rromii, sunt o categorie a unei categoriide de care ne placem sa ne dezicem.
Trebuie sa recunoastem acest lucru, si atunci se intampla altceva, care pentru ei, rromii este firec;
lupta pentru egalitate si drepturi, in orice conjunctura si pentru orice situatie.
Ma repet cand spun ca nu este problema lor ca au aparut astfel de locuri speciale pentru ei , in institutii, problema este a nostra si generata de noi. Pana cand nu vor fi acceptati fara nici o prejudecata, vor fi mereu astfel de false egalitati. Si trebuie sa recunostem ca suntem destui de plini de noi incat sa nu vedem ca ei nu au nici o vina in acest proces, ci dsoar trebuies sustinuti in demersul lor de a fi integrati in societatea romaneasca.